Kraakbeen & gewrichten

De belangrijkste functie van kraakbeen is wrijving verminderen tussen bewegende gewrichten. Kraakbeen komt voornamelijk voor aan de uiteinden van de botten, waar het gewrichtskussentjes vormt tussen de botten en zo onze gewrichten beschermt, als een soort schokdemper tussen de botstructuren. Het heeft een flexibele structuur die wordt ingedrukt bij belasting en die weer de oorspronkelijke vorm aanneemt als de belasting weg valt. Deze soepelheid is essentieel voor het vlot bewegen van de gewrichten. Wanneer het kraakbeenlaagje afslijt, gaan de botten elkaar raken, met pijnklachten tot gevolg.

Om de goede werking van gewichten zoveel mogelijk te behouden is een mediterrane voeding aangeraden. Deze bestaat hoofdzakelijk uit plantaardige voeding: verse groenten en fruit,  peulvruchten, olijfolie, noten en zaden, vis, kip en volkoren producten. Rood vlees en melkproducten worden best slechts met mate gebruikt.

Naast voeding slagen ook een aantal supplementen en planten erin het kraakbeen efficiënt te ondersteunen:

  • Glucosaminesulfaat

   Glucosaminesulfaat

   Glucosaminesulfaat wordt onder meer gebruikt bij de opbouw van pezen, bindweefsel en kraakbeen. Ze vertraagt de afbraak van gewrichtskraakbeen.

  • Omega-3 vetzuren

   Omega-3 vetzuren

   Van omega-3 vetzuren is 1000 tot 3000 mg per dag nodig voor een ontstekingsremmend effect in onder andere gewrichten en dat kan je moeilijk enkel uit je voeding halen. Daarvoor zou je dagelijks grote hoeveelheden vette vis moeten opeten.

  • Vitamine C

   Vitamine C

   Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselmoleculen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het opbouwen en herstellen van alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven zoals de gewrichten, pezen, huid, spieren, botten en bindweefsel.

  • Boswellia

   Boswellia

   Boswellia is een Indisch kruid met een ontstekingswerende en pijnstillende werking bij gewrichtspijn. Het vertraagt in sommige gevallen ook het afbraakproces van het kraakbeen.

  • Kurkuma

   Kurkuma

   Kurkuma heeft een erg goede pijnstillende werking bij gewrichtspijn. Daarnaast is het ook ontstekingsremmend. Je kan het kruid toevoegen aan bereidingen of innemen als een preparaat. Start met een hoge dosis, schakel dan over op een onderhoudsbehandeling.

De keuze van Nutri4all