Energie

Een drukke periode met veel stress, een verminderde weerstand, teveel korte nachten, een slecht eetpatroon, enz…: deze factoren hebben allemaal hun weerslag op het lichaam. Vaak resulteert dit in een gevoel van vermoeidheid.

Bij vermoeidheidsklachten is het allereerst de moeite waard eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken.

Nog enkele tips naast een gezond voedingspatroon:

  • Let op de aanbreng van onder andere vitamine D3, magnesium en de B-vitamines (specifiek vitamine B12). Een aandachtpunt hierbij is het langdurig gebruik van maagzuurremmers. Voor de opname van bv. vitamine B12 en mineralen moet de maag voldoende zuur zijn. Bijgevolg zorgen maagzuurremmers voor een minder grote opname ervan.
  • Als je beslist bepaalde voedingssupplementen te nemen: heb geduld. Het duurt een tijdje voordat er een tekort ontstaat, maar het kost ook tijd om die voorraden weer aan te vullen. Suppletie een tijdje aanhouden is dus een goed idee.
  • Zorg voor een goede slaaphygiëne! Hoe beter en regelmatiger je slaappatroon, hoe sneller je vermoeidheidsklachten zullen verminderen of verdwijnen.
  • Er zijn geen snelle oplossingen die opgestapelde vermoeidheid zomaar oplossen. Energiedrankjes of sloten koffie werken op korte termijn, maar zullen op langere termijn teleurstellen.
  • Stress vreet energie en zorgt zo voor vermoeidheid. Ontstressen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bedenk wat de factoren zijn die je stress bezorgen en pak meteen die oorzaken aan. Zorg voor voldoende rust of pauzes, doe ook dingen waar je van geniet, ga voldoende bewegen/sporten. Vraag desnoods hulp in je omgeving.
  • Voor sommige mensen kunnen mindfulnesstrainingen of yoga uitkomst bieden om rust in  hoofd en lichaam te creëren.
  • Blijf je kampen met vermoeidheidsklachten? Ga dan naar de huisarts. Deze kan bloedonderzoek doen om mogelijke tekorten (bv ijzertekort) te ontdekken of bepaalde ziektes uit te sluiten.
  • Naast de vernoemde voeding, vitaminen en mineralen, kunnen een aantal voedingssupplementen ondersteuning bieden: rhodiola rosea, Q10, cordyceps sinensis, L-tyrosine en spirulina.

Volgende supplementen kunnen de nodige ondersteuning bieden tegen vermoeidheid:

De keuze van Nutri4all