Cholesterol & hart- en bloedvaten

Hart- en vaatziekten behoren tot een van de belangrijkste doodsoorzaken in België, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het risico op hart- en vaatziekten wordt door meerdere factoren bepaald die onderling met elkaar samenhangen. Levensstijlfactoren in het algemeen, zoals voeding, roken en bewegen, hebben een belangrijke invloed op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn persoonsgebonden risicofactoren van  belang, zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes mellitus.

Indien u tussen 40 en 75 jaar bent, is het aangeraden om bij gelegenheid van een bezoek aan de huisarts, uw risicoprofiel te laten opstellen.

Om hart- en vaatziekten te voorkomen zijn levensstijlaanpassingen de sleutel tot succes. Daarnaast kunnen enkele kwalitatieve voedingssupplementen ondersteuning bieden. Zo zijn er: 

  • Vitamine K2

   Vitamine K2

   Vitamine K2 is de vitamine die ervoor zorgt dat calcium afgezet wordt in de botten, waar het nodig is, en niet in de zachte weefsels zoals bijvoorbeeld bloedvaatwanden en hartweefsel. Vitamine K2 wordt bekomen door bacteriële fermentatie. Vitamine K2 komt slechts beperkt voor in voedingsmiddelen: in vlees en eieren en in (gefermenteerde) zuivelproducten zoals kaas en yoghurt. Het is dus beperkt beschikbaar in onze westerse voeding.

  • Co-enzym Q10

   Co-enzym Q10

   Co-enzym Q10 is een co-enzym dat je lichaam van nature zelf aanmaakt. Q10 speelt, samen met andere stoffen, een belangrijke rol bij de energiestofwisseling. Daarnaast draagt Q10 het bekomen en behouden van een normale bloeddruk. Als je ouder wordt maakt je lichaam steeds minder van dit co-enzym. Q10-rijke bronnen zijn: vette vis, zoals zalm en makreel, orgaanvlees, zoals lever en gevogelte, zoals kip en kalkoen. Wanneer niet voldoende Q10 wordt opgenomen via de voeding kan deze in de vorm van suppletie aangevuld worden.

  • Alfa-linoleenzuur

   Alfa-linoleenzuur

   Alfa-linoleenzuur behoort tot de familie der omega-3 vetzuren. Dit vetzuur is het enige essentiële omega-3 vetzuur en uit dit vetzuur kan het lichaam andere belangrijke omega-3 vetzuren maken zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Alfa-linoleenzuur draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

  • DHA en EPA

   DHA en EPA

   DHA en EPA zijn vetzuren die door het lichaam kunnen worden aangemaakt. De omzetting van ALA in EPA en DHA verloopt bij de meeste mensen echter moeilijk. Suppletie is in dat geval een handig hulpmiddel. DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed.

  • Plantenstanolen en -sterolen

   Plantenstanolen en -sterolen

   Plantenstanolen en -sterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed daalt. De plantenstanolen en -sterolen zelf worden bijna niet opgenomen en via de darm uitgescheiden. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen/-stanolen. Er zijn 2 tot 3 weken nodig om effect te verkrijgen.

De keuze van Nutri4all